تاییدیه آتش نشانی یکی از مهمترین مراحل در ساخت و ساز و بهرهبرداری از ساختمانها است. این تاییدیه تضمین میکند که ساختمان مطابق با استانداردها و مقررات ایمنی طراحی و ساخته شده است و در صورت بروز حوادث احتمالی مثل آتشسوزی، خطرات برای افراد و اموال به حداقل کاهش مییابد. در این مقاله، به بررسی مراحل، مقررات و مدارک لازم جهت اخذ تاییدیه سازمان آتش نشانی میپردازیم:
اخذ تاییدیه آتش نشانی
اخذ تاییدیه آتش نشانی، گواهی است که در راستای اجرای صحیح سیستمهای ایمنی برای پایان کار ساختمان و یا تمدید مجوز واحد صنفی، از طرف سازمان آتش نشانی صادر میشود. در این گواهی الزاماتی وجود دارد که همگی آنها باید توسط شرکت مجری طرحهای آتش نشانی رعایت شده باشد، تا این گواهی برای کارفرما صادر شود. این گواهی برای گرفتن پایان کار ساختمان و یا تغییر کاربری پروژه الزامی است.
مراحل اخذ تاییدیه آتش نشانی
- مراجعه به مراکز دفتر خدمات الکترونیک
- درخواست بازدید اولیه از پروژه و دریافت دستورالعمل اجرایی از سازمان آتش نشانی
- انتخاب شرکت مشاور از وندورلیست آتش نشانی به عنوان پلی بین سازمان و کارفرما
- مشاوره، طراحی و اجرای پروژه توسط شرکت خدمات اجرایی آتش نشانی
- بازدید نماینده آتش نشانی و اخذ تاییدیه سازمان آتش نشانی
مدارک لازم جهت اخذ تاییدیه آتش نشانی
- اصل و کپی سند مالکیت ساختمان
- اصل و کپی کارت ملی مالک و یا کارفرما
- نقشههای مربوط به ساختمان
- فیش پرداخت عوارض شهرداری
- قرارداد تنظیم شده با شرکت مجری
اهمیت اخذ تاییدیه آتش نشانی
حفاظت از جان افراد: تاییدیه ساختمانهای ایمن، را از ساختمان نا ایمن در برابر خطرات آتشسوزی متمایز میکند.
حفاظت از اموال و سرمایه: با رعایت مقررات آتش نشانی و اخذ تاییدیه سازمان، خطرات مالی ناشی از آتشسوزی کاهش مییابد.
تطابق با قوانین و مقررات: اگر موفق به اخذ تاییدیه سازمان آتش نشانی نشوید، با مشکلات قانونی در دریافت پایان کار و یا تغییر کاربری مواجه میشوید.
افزایش اعتماد عمومی: ساختمانهایی که تاییدیه آتش نشانی را دریافت کردهاند، امنتر به نظر میرسند و هنگام معامله نیز با مشکل مواجه نمیشوند.
فاکتورهای مهم در انتخاب شرکت مشاور آتش نشانی
- دارای تاییدیه سازمان آتش نشانی باشد و در وندورلیست آتش نشانی حضور داشته باشد.
- سابقه کار طولانی و تجربه کافی در زمینه اخذ تاییدیه سازمان داشته باشد.
- رضایت مشتریان سابق و کارفرمایان در حال همکاری اهمیت دارد.
- بر قوانین و ضوابط سازمان آتش نشانی تسلط کافی داشته باشد.
- پیگیری و رسیدگی منظم به امورات پروژه را در اولویت قرار دهد.
مقررات و استانداردهای آتش نشانی
استانداردهای طراحی و ساخت، شامل طراحی راههای فرار، نصب سیستمهای اعلام و اطفا حریق و دیگر تجهیزات ایمنی میشود. تجهیزات ایمنی مثل کپسولهای آتش نشانی، سیستمهای اعلام حریق، دربهای ضد حریق و سیستمهای تهویه باید مطابق با استانداردهای خاصی نصب و نگهداری شوند. پس از اخذ تاییدیه نیز بازدیدهای دورهای، تستهای عملیاتی و نگهداری صحیح تجهیزات باید انجام شود.
چالشها و مشکلات احتمالی در اخذ تاییدیه آتش نشانی
اگر در انتخاب شرکت مجری خدمات آتش نشانی دقت کافی نداشته باشید، ممکن است با چالش و مشکلاتی همراه شوید. در صورتی که الزامات اجرایی به درستی و با دقت اجرایی نشود و تستهای لازم صورت نگیرد؛کارشناسان سازمان آتش نشانی اصلاحیه اعمال میکنند و باعث دوباره کاری میشود. این برای کارفرما هزینه بردار است و از این نظر انجام امور توسط یک شرکت مجری متعهد و با تجربه، هزینه اضافه را از بین میبرد.
مدت اعتبار تاییدیه آتش نشانی
تاییدیه سازمان آتش نشانی دارای اعتبار موقت جهت دریافت پایان کار از شهرداری است. در واقع اگر مالکین یا کارفرمایان بین ۶ ماه تا یک سال نتوانند گواهی پایان کار خود را از سازمان بگیرند، باید دوباره نسبت به تاییدیه اقدام نمایند.
هزینه تاییدیه آتش نشانی
هزینههای تاییدیه آتش نشانی به نوع پروژه، متراژ ساختمان، نوع کاربری و شرکت مجری بستگی دارد و باید با مشورت کارشناسان آتش نشانی و دریافت پیشفاکتور از شرکتهای مجری برآورد شود. اما لیستی از هزینههای عمومی پروژه در ادامه آورده شده است:
- هزینه خدمات مشاوره و طراحی نقشه توسط شرکت مجری
- هزینه نصب سیستمهای اعلام و اطفای حریق
- هزینه تجهیزات و مصالح مورد استفاده در اجرا
- هزینه پیگیری و دریافت تاییدیه از سازمان آتش نشانی
- هزینه خدمات تعمیر و نگهداری سالانه
اخذ تاییدیه سازمان آتش نشانی به چه معناست؟
اخذ تاییدیه سازمان آتش نشانی یعنی همه الزامات و دستورالعملهای ایمنی آتش نشانی توسط شرکتهای مجری انجام شده باشد و نواقصی نباشد تا با بازدید کارشناس سازمان آتش نشانی مورد تایید قرار گیرد و در مراحل اخذ مجوز پایان کار یا تغییر کاربری محل مشکلی وجود نداشته باشد.
دستورالعمل آتش نشانی ساختمان
دستورالعمل آتش نشانی ساختمان در واقع الزامات اجرایی برای ساختمان است که توسط کارشناس سازمان آتش نشانی پس از بازدید اولیه مشخص میشود. در این دستورالعمل هر آنچه که باید در ساختمان برای ایمنی و آتش نشانی رعایت شود، در نظر گرفته شده است. شرکت مجری خدمات آتش نشانی موظف است، طبق دستورالعمل آتش نشانی نسبت به نصب و اجرای تجهیزات آتش نشانی، مثل سیستم اعلام، اطفا و تخلیه دود اقدام کند.
کدام ساختمانها نسبت به دریافت مجوز آتش نشانی اقدام کنند؟
طبق مقررات شهرسازی، همه ساختمانها باید نسبت به ایمنسازی و اخذ تاییدیه از سازمان آتش نشانی اقدام نمایند. برای دریافت این تاییدیه، قبل از پایان کار از سوی شهرداری، باید برای دریافت و اخذ تاییدیه از سازمان آتش نشانی اقدام لازم انجام شود. در ساختمانها بر اساس نوع کاربری (مسکونی، اداری یا تجاری) باید استانداردهای لازم سازمان آتش نشانی رعایت شود. برای اکثر ساختمانها رعایت ضوابط ایمنی در سیستمهای اعلام و اطفا حریق و سیستم اگزاست قبل از دریافت پایان کار باید توسط کارشناسان سازمان آتش نشانی تایید شود.
تاییدیه آتش نشانی برای ساختمان چند طبقه
ابتدا یک شرکت مشاور و مجری معتبر که تاییدیه صلاحیت از سازمان آتش نشانی دارد را انتخاب کنید. سپس دستورالعمل اجرایی که از سازمان آتش نشانی دریافت کردید را که شامل نقشههای معماری، نقشههای سیستم اطفای حریق و سایر مستندات فنی را در اختیار شرکت مجری قرار دهید و الزامات را اجرایی کنید. در صورتی که موارد دستورالعمل توسط شرکت مجری درست اجرا شده باشد، سازمان آتش نشانی تاییدیه نهایی را صادر میکند.
فرم تاییدیه آتش نشانی
فرم تاییدیه آتش نشانی سندی است که توسط سازمان آتش نشانی صادر میشود و نشاندهنده انطباق یک مکان با ضوابط و مقررات ایمنی و آتش نشانی است. اخذ این فرم برای اماکن مختلف از جمله ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری، آموزشی و درمانی الزامی است. صدور فرم تاییدیه آتش نشانی نه تنها ضامن حفظ جان و مال افراد در برابر حوادث آتشسوزی است، بلکه نقشی اساسی در ارتقای فرهنگ ایمنی جامعه ایفا میکند.
تاییدیه آتش نشانی پایان کار
تاییدیه آتش نشانی برای پایان کار، زمانی اخذ میشود که الزامات آتش نشانی ساختمان تکمیل شود؛ تجهیزات ایمنی و سیستمهای آتش نشانی مثل سیستم اعلام و اطفا حریق، درب ضد حریق و سیستم اگزاست نصب و راهاندازی شوند. پس از تکمیل و نصب تجهیزات ایمنی، درخواست اخذ تاییدیه آتش نشانی را به آتش نشانی ارائه کنید. سازمان پس از دریافت درخواست، بازرسی دقیقی از ساختمان انجام میدهد. در این بازدید، عملکرد تمامی سیستمهای ایمنی و آتش نشانی بررسی میشود. در صورتی که در بازرسی نواقصی مشاهده شود، باید اصلاحات لازم انجام شود. سپس بازرسی نهایی انجام شده و تاییدیه آتش نشانی صادر میشود.
مقررات و استانداردهای لازم برای اخذ تاییدیه آتش نشانی پایان کار
برای اخذ تاییدیه آتش نشانی پایان کار، ساختمانها باید الزمات و دستورالعمل سازمان آتش نشانی را اجرایی کنند. این الزامات شامل موارد زیر میشوند:
- سیستم اعلام و اطفا حریق: این سیستمها باید مطابق با استانداردهای سازمان آتش نشانی نصب و نگهداری شوند و قابلیت هشدار سریع به ساکنان را باید داشته باشند.
- راههای فرار: ساختمان باید دارای راههای فرار مناسب و ایمن باشد تا ساکنان در صورت بروز آتشسوزی بتوانند سریع و سلامت از ساختمان خارج شوند.
- دربهای ضد حریق: دربهای ضد حریق باید در نقاط مختلف ساختمان نصب شوند تا از گسترش آتش به بخشهای دیگر جلوگیری کنند.
- تهویه و کنترل دود: سیستمهای تهویه و کنترل دود یا سیستم اگزاست در صورت بروز آتشسوزی، دود را به سرعت تخلیه میکنند.
تاییدیه آتش نشانی برای مراکز درمانی
تاییدیه آتش نشانی برای مراکز درمانی مانند بیمارستانها از اهمیت بالایی برخوردار است. اخذ تاییدیه برای مراکز درمانی از تشکیل پرونده در سازمان آتش نشانی توسط نماینده مرکز درمانی شروع میشود. سپس وی باید مدارک مورد نیاز شامل نقشههای معماری، سیستمهای اطفای حریق و سایر مستندات فنی را به سازمان ارائه کند.
پس از بازدید کارشناسان آتش نشانی از محل برای بررسی انطباق با استانداردها، با مراجعه به یکی از شرکتهای مجری خدمات آتش نشانی، الزامات آتش نشانی اجرایی میشود و بعد از بازدید مجدد مامور سازمان آتش نشانی، تاییدیه توسط سازمان تایید میشود.
لیست شرکت های مورد تایید آتش نشانی
لیست شرکتهای مورد تایید آتش نشانی بابت اطمینان از دریافت خدمات استاندارد توسط سازمان آتش نشانی تهیه و تنظیم میشود. این لیست به مرور آپدیت میشود و ترتیب شرکتهای حاضر در وندورلیست سازمان آتش نشانی به صورت متغییر است. حضور در این لیست به منزله تایید شرکت مجری خدمات آتش نشانی، توسط سازمان آتش نشانی است.
استعلام تاییدیه آتش نشانی
برای استعلام تاییدیه آتش نشانی باید به سازمان آتش نشانی مراجعه کرد و با ارائه اصل مدارک از اعتبار آن مطمئن شوید.
تاییدیه آتش نشانی چه مدت اعتبار دارد؟
تاییدیه سازمان آتش نشانی پس از صدور تا یک سال اعتبار دارد و اگر متقاضی در این بازه زمانی، موفق به اخذ پایان کار نشود، باید دوباره برای این مجوز اقدام کند.
آتش نشانی تهران
آتش نشانی تهران در تاییدیه آتش نشانی، همواره با کارفرما و شرکتهای مجری طرحهای آتش نشانی همکاری دارد. آتش نشانی تهران با ارائه دستورالعملهای لازم برای سازههای مختلف به روند اخذ تاییدیه آتش نشانی سرعت میبخشد.
کلام آخر اخذ تاییدیه آتش نشانی
اخذ تاییدیه آتش نشانی یکی از مراحل مهم در فرآیند ساخت و ساز ساختمانها است. این تاییدیه استانداردها و مقررات ایمنی سازمان آتش نشانی را ضمانت میکند تا خسارت احتمالی برای افراد و اموال آنها به حداقل برسد. سازندگان و مهندسان باید از مراحل، مقررات و چالشهای اخذ تاییدیه آتش نشانی آگاهی داشته باشند و با انتخاب درست شرکت مجری خدمات آتش نشانی، استانداردهای ایمنی را رعایت کنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر به Iran125.ir مراجعه کنید.